Pikkupaikkakunnan kesäfestivaalien promoottorille on käynyt paha moka: kaksi paikallista suuruutta on buukattu päälavalle samalle illalle. Isoegoiset tähdet eivät ensin mahdu samalle backstagellekaan, mutta lopulta yleisö saa sen, mitä on odottanut. Kaksin verroin!

”Suksi sinä räppisankari kultahelyinesi suohon!”
”Älä minulle rupea! Antaa heittää rokkikukko, täällä on minun keikkani!”
”Sinä, sinä – aina vain sinä. Herran ego paisuu kuin pullataikina!”

Promoottori Tenkanen höristää korviaan. Parhaillaan päälavalla soittavan Happamat Sitruunat -bändin keikan yli kuuluu kolinaa, kovaäänistä sananvaihtoa ja ärräpäitä. Tenkanen ryntää takahuoneeseen ja tajuaa mokansa: tuplabuukkaus.

Perjantai-illan pääesiintyjäksi oli buukattu mainetta niittänyt rock-bändi Riitapukarit ja lauantaina päälavalle nousisi tuore rap-artisti Rizi. Tenkanen oli moneen kertaan varmistanut, etteivät Riitapukarit ja Rizi olisi samaan aikaan festareilla. Siitä huolimatta herrat olivat nyt perjantai-iltana lavan takana tappelemassa backstagen herruudesta.

Erityisen hankalan tilanteesta teki se, että räppäri Rizi tunnettiin aiemmin nimellä Risto ja hän oli Risto ja Riitapukarit -bändin laulaja. Lähtö soolouralle oli riitaisa, minkä vuoksi Rizi ja Riitapukarien kitaristi Jarno painivat nyt takahuoneen lattialla sadatellen ja säksättäen.

– Mitä ihmettä täällä tapahtuu, Tenkanen korottaa ääntään astuessaan takahuoneeseen.

Käsirysy jatkuu aivan kuin Tenkanen ei olisi edes paikalla. Tenkanen nappaa sivupöydältä megafonin:

– MITÄ IHMETTÄ TÄÄLLÄ TAPAHTUU, hän huutaa megafoniin saaden painiottelun hetkeksi taukoamaan.

¬ Mitä Riitapukarit tekevät täällä, vaikka nyt pitäisi olla minun keikkani, Rizi kysyy Tenkaselta.

Ennen kuin Tenkanen ehtii avaamaan suutaan, Jarno puuttuu asiaan:

– Miten niin sinun keikkasi? Anteeksi nyt vaan arvon lökäpöksy, mutta katsopa ohjelmaa: perjantaina kello 20 – Riitapukarit. Missä lukee Rizi? Ei missään, ei yhtään missään.

Jarno tunkee festariohjelman aivan Rizin nenään kiinni eikä siinä tosiaankaan lue hänen nimeään. Tenkanen rykäisee.

– Niin. Tässä on nyt päässyt käymään jokin väärinkäsitys. Olin buukannut täksi illaksi Riitapukarit ja huomiseksi Rizin, mutta ilmeisesti joku on ajatellut, että Risto ja Riitapukarit soittavat edelleen yhdessä ja siksi myös Rizi on kutsuttu tänään paikalle.

Tenkasen puhuessa Rizi ja Jarno ovat nousseet ylös lattialta ja tomuttavat painierästä sotkeentuneita vaatteitaan.

– Hyvin vedetty, Tenkanen. Tosi hyvin, Rizi puhisee edelleen tuohtuneena. – Ei minulle sovi keikka huomenna, koska… No ei vaan sovi.

– No siinä ei maailma eikä varsinkaan tämä paikkakunta paljon häviä. Kuka sinun surkeita räppibiisejäsi edes haluaa kuulla? Jarno murjaisee väliin.

Rizi on vähällä tuupata Jarnon uudestaan kanveesiin, mutta Tenkanen ehtii tulla viime hetkellä väliin.

– Noh noh, koittakaapa nyt käyttäytyä, aikuiset miehet! Ei varsinaisesti ole minun tai festareiden vika, jos teillä kahdella on musiikillisia erimielisyyksiä, Tenkanen kivahtaa työntäen taistelupukareita kauemmas toisistaan.

– No okei, mitä tässä pitäisi nyt sitten tehdä, Rizi ihmettelee.

Hän jatkaa kysyen Jarnolta:

– Kuka teillä Riitapukareissa sitä paitsi edes laulaa?

– Minä, Jarno vastaa vaisusti.

Kaikki kiukku ja uhma ovat tiessään ja Jarnon hartiat lysähtävät kasaan. Hän jatkaa ääni väristen:

– Jos totta puhutaan, lähtösi oli meille, tai no minulle, aika kova paikka. Kukaan uusi solisti ei tuntunut sopivalta, joten minä olen nyt sitten laulanut. Eihän se samalta tunnu eikä varsinkaan kuulosta kuin silloin, kun sinä olit vielä bändissä.

Yleensä aina sanavalmis Rizi ei saa sanaa suustaan. Takahuoneessa on yhtäkkiä aivan hiljaista.

***

Päälavan eteen on kerääntynyt tiivis joukko faneja odottamaan Riitapukareiden keikkaa.

– Ladies and gentlemen, hyvät naiset ja herra. Lavalle nousee paikkakuntamme kirkkain tähti, nimekkäin yhtye ja upein lavashow…. Rrrrrriiitapukarit! Tenkanen kuuluttaa megafonilla.

Jarno raapaisee sähkökitarasta ensimmäiset rätisevät soinnut ilmoille. Viimeisimmillä keikoilla apealta vaikuttanut mies on nyt yhtä hymyä. Hän nappaa mikrofonin käteensä ja sanoo arvoituksellisesti:

– Mitäs sanotte, jos tarjoilemme teille tänä iltana tarjoamme teille tuplaelämyksen?

Lavan edustalle kerääntyneet fanit kohisevat kummastuneena. Myös lavan taakse keikkaa seuraamaan jäänyt Rizi on yhtä hämmästynyt kuin yleisö.

– Meillä on täällä backstagella yllätysvieras, Risto eli Rizi!

Yleisön läpi kulkee kohahdus kuin tuulenpuuska. Kun Riston ja Riitapukarien tiet erkanivat, siitä tiesi koko paikkakunta. Myrskyisän eron jälkeen Risto ja Jarno eivät meinanneet mahtua edes samalle paikkakunnalle, joten äkillinen välien lämpeneminen yllätti kaikki paikallaolijat.

Jarno lyö käsiään ilmassa yhteen yllyttäen yllätysuutisesta häkeltynyttä yleisöä tekemään samoin. Pian yleisö jo huutaa ”Rizi, Rizi” taputuksen tahtiin. Jarno viittilöi Rizille lavan reunalle ja huikkaa:

– Tulehan sieltä, vanhojen aikojen kunniaksi!

Yleisön hurrauksen saattelemana Rizi astelee kunnon rokkikukon elkein lavalle, halaa bändikaveriaan Jarnoa ja tarttuu mikkiin:

– Mahtavaa olla täällä! Tänään unohdetaan räppihommat. Oletteko te valmiita rokkaamaan?

Kävi niin tai näin – Jyväshyvä