Oletko huomannut, että Jyväshyvä-keksien mainoksen taustalla soi Olavi Uusivirran hittikappale Ollaanko tämä kesä näin? Olavi on mielissään siitä, että vuonna 2014 julkaistu kappale jatkaa elämäänsä. Annetaanpa Olavin itsensä kertoa, miten kappale syntyi ja mitä muuta mielenkiintoista kuten Kätilöopisto liittyy kappaleen tarinaan.

”Usein mun kappaleiden alkuaihiot syntyvät arkisissa tilanteissa, esimerkiksi sporassa istuessa.Tämän tarina lähti talvella 2012-2013 Kaakkois-Aasiassa. Se oli bändin osalta käymisvaihetta, meillä tuli siinä kohtaa miehistönvaihdoksia. Reissasin 2,5 kuukautta Thaimaassa, Filippiineillä  ja Myanmarissa, tarkoituksena oli lukea ja kirjoittaa. Kirjoitin isoon vihreäkantiseen muistikirjaan päiväkirjatekstiä, joka alkoi sitten muotoutua omaelämäkerralliseksi proosaksi. Suomeen palattua kirja oli jonkin aikaa koskemattomana. Sitten ryhdyin selailemaan sitä satunnaisesti. Omaa myöhäistä teini-ikää käsittelevien sivujen keskeltä iski silmään yksi lause: ollaanko tämä kesä näin. Tuntui, että se voisi olla osa pop-kappaletta. Otin sen otsikoksi ja koitin miettiä mistä sellainen kappale voisi kertoa. Mitä kaikkea se lause voi merkitä, millainen tarina siihen liittyisi?

olavi_uusivirta_fazer-129.jpg

Oltiin aloittelemassa treenejä uudella kokoonpanolla, ja tein Kaapelitehtaan treenikselle ensimmäisen version tosi nopeasti. Vajaa puoli vuotta sitä työstettiin. Tekstistä muotoutui tällaisen yhden kesän kestävän rakkaussuhteen tarina, joka on tietysti hyvin klassinen aihe. Tarkoitus kuitenkin on, että kuulijalle jäisi tila ja valta tehdä tulkintoja. Esimerkiksi kohta, joka menee että 'Sopivasti muistetaan / vain puolikas totuus / siitä kuinka vapaita ollaankaan'. Sen voi tulkita niin että kyseessä on rakkaussuhde joka ei kestä päivänvaloa, mutta yhtä hyvin vapaus voi viitata laajempaan, laajimpaan mittakaavaansa.

olavi_uusivirta_epi_750.jpg

Tekstissä on joitain viittauksia omaan henkilöhistoriaan, mutta omakohtainen se ei ole. Mulle on aika tyypillistä upottaa tällaista tarttumapintaa biiseihin. Kun ihmiset kysyvät saman kappaleen sopivuutta niin läheisen ystävän hautajaisiin kuin häävalssiksi, koen onnistuneeni tekstittäjänä.  Kun teen kappaleita, ne on minun, mutta julkaisemisen jälkeen niistä tulee aina kuulijoiden lauluja. Ei ole oikeaa eikä väärää tapaa tulkita niitä.

Ollaanko tämä kesä näin esitettiin ensimmäistä kertaa livenä Kuudennella linjalla Ikuiset lapset -levyn levynjulkkaribileissä helmikuussa 2014. Mun tytär syntyi muutamaa päivää aiemmin ja tulin keikalle kutakuinkin suoraan Kätilöopistolta testosteronitaso nollassa -pohjalta. En muista keikasta mitään. Vain sen tunteen, että jos tästä selvitään, selvitään mistä tahansa.

olavi_uusivirta_fazer-67.jpg

Sittemmin kappale on säilynyt ohjelmistossa ja siitä on tullut yhdenlainen keikkasuosikki, jota toivotaan tosi paljon. On ollut jännä huomata, että se soi edelleen jonkin verran radiossakin kesäiseen aikaan. Se tekee comebackin, kun lehtiä alkaa tulla puihin.”